In het kort

Wat je direct wilt weten

Dagbehandeling
Operatieduur: 30-60 minuten
Operatie onder volledige narcose

Arthroscopie schouder

Kijkoperatie schouder: wat is het?

Om vast te kunnen stellen welke beschadigingen of letsels aanwezig zijn in de schouder, wordt ervoor gekozen om een arthroscopie aan de schouder uit te voeren. Een arthroscopie aan de schouder noemen we ook wel een kijkoperatie aan de schouder. Het voordeel aan de kijkoperatie is dat het een kleine chirurgische ingreep is waarbij bevindingen direct behandeld kunnen worden. Tevens is de hersteltijd relatief kort. Voorafgaand de arthroscopie maken we een röntgen en/of echografie van de schouder.

De kijkoperatie
Hoe gaan we te werk?
Herstel
Hoe ziet mijn herstel eruit?
Na de behandeling
Eventuele complicaties

De kijkoperatie

Hoe gaan we te werk?

Je verblijft ongeveer een dag bij ICONE. De operatie zelf duurt ongeveer 30 tot 60 minuten en vindt plaats onder narcose met eventueel een blok verdoving.

Herstel

Hoe ziet mijn herstel eruit?

Na de operatie blijf je op de afdeling. Als alles goed gaat mag je op het einde van de dag naar huis. We adviseren om de eerste nacht niet alleen thuis te zijn. Je kan niet auto rijden dus zorg ervoor dat er iemand is om je op te halen. Na ongeveer een tot twee weken vindt de eerste controle plaats en worden de hechtingen verwijderd.

Na de behandeling

Eventuele complicaties

Na de kijkoperatie ontvang je van ons een formulier met de bevindingen van de kijkoperatie. Uiteraard zijn we 24/7 bereikbaar voor eventuele vragen. Neem direct contact met ons op als er sprake is van de volgende klachten:

  • Koorts (>38 graden)
  • Hevige pijnklachten
  • Toename van zwelling en pijn aan de schouder
  • Aanhoudende bloedende wond

Schouderblessure: hoe ontstaat het?

Schouderblessures en schouderklachten kunnen acuut of geleidelijk ontstaan. Het gewricht in de schouder is een bijzonder gewricht, het laat namelijk een draaien van 360 graden toe. Daardoor is een schouder gevoelig voor schade en problemen. Schouderblessures en pijn aan de schouder kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken op een rijtje:

Een pees is de verbinding tussen botten en spieren. De pees kan ontsteken of scheuren waardoor een peesontsteking of peesscheuring in de schouder ontstaat. Dit kan gebeuren door slijtage, na overbelasting of door een plotselinge gebeurtenis of ongeval.

  • Een slijmbeursontsteking in de schouder is ook een veel voorkomende oorzaak van pijn aan de schouder. De slijmbeurs is een zakje gevuld met vocht en bevindt zich in de buurt van gewrichten. Het vocht uit de slijmbeurs zorgt ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen. Bij een slijmbeursontsteking zal het gewricht stijf worden.
  • Een frozen shoulder. Bij een frozen shoulder verlies je de bewegingsvrijheid in de schouder. Dit wordt in veel gevallen veroorzaakt door onderliggende ontstekingen.
  • Schouderinstabiliteit: de schouder kan bijna of helemaal uit de kom gaan. Dit ontstaat meestal bij een ongeval.
  • Zenuwen die beklemd zitten. In ons hele lichaam bevinden zich zenuwen die informatie tussen de hersenen en ons lichaam uitwisselen. Als de zenuw door bijvoorbeeld een verkeerde beweging klem komt te zitten, zorgt dit voor veel pijn.

Schouderspecialist ICONE

Bij bovenhandse sporten ontstaan de meeste schouderblessures. Dit komt veelal door overbelasting. Denk hierbij aan tennis, volleybal of pitchen bij honkbal. De schouder wordt door het vaak herhalen van het serveren, gooien of pitchen aan grote trekkrachten en belasting blootgesteld. Op den duur kan dit leiden tot schouderpijn en schouderklachten.  

ICONE is de schouderspecialist in Eindhoven. Ons team orthopedisch chirurgen voert jaarlijks zo’n 750 schouderbehandelingen uit. We zijn gespecialiseerd in kijkoperatie aan de schouder, frozen shoulder en barbotage schouder:

Meer informatie over arthroscopie schouder

Veelgestelde vragen

Het is normaal dat je de eerste nacht veel pijn en ongemak ervaart aan de schouder. We adviseren om de voorgeschreven pijnstilling te gebruiken. Daarnaast mag je vier keer per dag twee tabletten paracetamol innemen.

Na de kijkoperatie krijg je een immobiliser of een sling om. Bij de immobiliser mag je de arm er af en toe uithalen en de ellenboog strekken. Bij de sling mag je de voorgeschreven oefeningen doen.

Je mag de arm ’s nachts uit de sling halen, tenzij anders vermeld door de medisch specialist.

Ja, de immobiliser draag je dag en nacht tot de eerste controle.

Herstel is heel individueel en afhankelijk van de behandeling die je bent ondergaan. We adviseren om tot aan de eerste controle rustig aan te doen.

Je lichaam is hard aan het werk om alle afvalstoffen op te ruimen. Hierdoor kan verhoging ontstaan. We noemen dit ook wel resorptiekoorts. Wanneer je >38 graden of hoger koorts hebt, neem dan contact met ons op.

Je mag niet auto rijden zolang je arm geïmmobiliseerd is. In overleg met de medisch specialist kan bekeken worden wanneer je weer mag autorijden.

Direct contact opnemen

Meer weten over een arthroscopie aan de schouder? ICONE is een zelfstandig behandelcentrum voor orthopedie en sportletsels. We bieden snelle behandelingen door een medisch kwalitatief hoogopgeleid team.

(088) 778 52 05

Neem telefonisch contact met ons op

info@icone.nl

Mailen mag natuurlijk ook

ICONE is goed bereikbaar in alle opzichten, en ik wordt vriendelijk te woord gestaan. In deze tijd waarin de zorg onder druk staat, wordt ik toch snel en vakkundig geholpen.
Persoonlijke benadering, goede communicatie, korte lijnen, kundige medewerkers, binnen enkele weken een operatie uitgevoerd.
Ik ben snel geholpen met een goed resultaat tot nu toe. Dr. Klos is echt een top orthopeet. Handeld snel en vakkundig!
Zorgvuldige en persoonlijke benadering, zeer kundige arts, legt goed uit wat er aan de hand is en hoe hij het euvel kan behandelen, geeft rustig antwoord op alle vragen.
Ben snel geholpen Iedereen was vriendelijk en professioneel. Operatie heeft direct geholpen en revalidatie gaat boven verwachting. Aanrader!
© 2023
Created by LR Internet