Barbotage schouder

Wat is barbotage?

Met behulp van echografie kijkt drs. Konijnenberg waar zich de kalk precies bevind in uw schouder. Onder echogeleide en met verdoving prikt drs. Konijnenberg het kalk meerdere malen aan met een naald. De kalk stukjes lossen op in het slijmvlies van de slijmbeurs. Dat kan gepaard gaan met een tijdelijke reactie en ontsteking. Om de ontstekingsreactie op te vangen wordt er tijdens de barbotage ook een ontstekingsremmende injectie ingespoten met een hormoon (corticosteroïd). Door deze behandeling kan ook het herstel van de pees en de doorbloeding worden gestimuleerd. 

Bijwerkingen van barbotage 

Bijwerking van deze behandeling kan zijn: warmte en opvliegers. Bij schildklieraandoeningen of suikerziekte kan de corticosteroïd hier invloed op hebben. De medisch specialist zal dit met u bespreken.

Risico's zijn: bloeding of infectie (zeer klein risico). Wilt u bij de medisch specialist melden wanneer u sintrom of marcoumar gebruikt.

De behandeling duurt ongeveer 15/20 minuten. Eventueel kan op basis van onvoldoende klachten vermindering een tweede onderzoek gepland worden in overleg. Tussen 2 behandelingen zit zeker een periode van 3/4 weken. Bij een tweede behandeling wordt gekeken of de kalk al minder is geworden en of er nog kalk tegen het bot aan de bovenzijde van de schouder kan botsen.

In sommige gevallen is de kalk zo hardnekkig dat het nodig is om een kijkoperatie uit te voeren om het probleem op te lossen.

Het advies is om na de behandeling niet zelf naar huis te rijden.