Headerafbeelding

Barbotage schouder

Wat is barbotage?

Met behulp van echografie kijkt drs. Konijnenberg waar zich de kalk precies bevindt in uw schouder. Onder echogeleide en met verdoving prikt drs. Konijnenberg vervolgens het kalk meerdere malen aan met een naald. De kalkstukjes lossen op in het slijmvlies van de slijmbeurs. Dat kan gepaard gaan met een tijdelijke reactie en ontsteking. Om de ontstekingsreactie op te vangen wordt er tijdens de barbotage ook een ontstekingsremmende injectie ingespoten met een hormoon (Corticosteroïd). Door deze behandeling kan ook het herstel van de pees en de doorbloeding worden gestimuleerd. 

Bijwerkingen van barbotage 

Bijwerking van deze behandeling kunnen zijn warmte en opvliegers. Bij schildklieraandoeningen of suikerziekte kan de Corticosteroïd hier invloed op hebben. Onze medisch specialist zal dit met u bespreken.

Zeer kleine risico's zijn: een bloeding of een infectie. Wilt u bij de medisch specialist melden wanneer u Sintrom of Marcoumar gebruikt?

De behandeling duurt ongeveer 15/20 minuten. Eventueel kan op basis van onvoldoende klachtenvermindering in overleg een tweede onderzoek gepland worden. Tussen 2 behandelingen zit zeker een periode van 3/4 weken. Bij een tweede behandeling wordt gekeken of de kalk al minder is geworden en of er nog kalk tegen het bot aan de bovenzijde van de schouder kan botsen.

In sommige gevallen is de kalk zo hardnekkig dat het nodig is om een kijkoperatie uit te voeren om het probleem op te lossen.

Het advies is om na de behandeling niet zelf naar huis te rijden.