Headerafbeelding

Bursitis trochanterica (Slijmbeurs ontsteking van de heup)

Wat is Bursitis trochanterica?

Aan de buitenkant van de heupknobbel zit de slijmbeurs. Deze slijmbeurs zorgt ervoor dat er geen directe wrijving is tussen botten, spieren en pezen in de heup regio. Wanneer de slijmbeurs ontstoken is spreken we van Bursitis trochanterica.

Kenmerken van een Bursitis trochanterica:

Kenmerken van Bursitis trochanetrica: drukpijn aan de zijkant van de heup. De heupregio kan er gezwollen uitzien en warm aanvoelen. Er kunnen klachten optreden bij wandelen, traplopen en fietsen. In veel gevallen zult u ook niet op de heup kunnen liggen.

Behandelmethode van Bursitis trochanterica:

Bursitis trochanterica geeft vervelende klachten die lang kunnen aanhouden. Hoe eerder behandeld kan worden, hoe groter de kans op herstel is. Er kan een combinatie van onderstaande maatregelen voorgesteld worden door de medisch specialist.

Rust:

Met rust kunnen de klachten verminderen of overgaan. Activiteiten waarbij u meer last krijgt kunnen dan beter tijdelijk vermeden worden.

Ontstekingsremmend medicijn Celebrex (NSAID)

Celebrex behoort tot de groep ‘NSAID’S’ (non steroïd anti inflammatoire drug). Dit medicijn kan de pijn en de zwelling van het gewricht verminderen. Indien u last krijgt van uw maag kunt u maagbeschermers erbij slikken. U gebruikt dit dan voor een bepaalde tijd. Hierna bouwt u de medicatie af om te kijken hoe het dan met de klachten gaat.

Kenacort injectie:

Kenacort injecties kunnen dienen als krachtige ontstekingsremmers. Door middel van een injectie wordt Triamcinolonacetonide en een lokale verdoving in de slijmbeurs gespoten. Ontstekingsreacties bij een Bursitis trochanterica kunnen hiermee verminderd worden. Een Kenacort injectie wordt bijna altijd met behulp van echografie gezet. Op deze manier kan er gericht geprikt worden. Het eerste uur voel je met name de verdoving. Het kan dan zijn dat de klachten geheel of gedeeltelijk weg zijn. De werkzame stof (Kenacort) werkt ongeveer binnen 3 dagen. U kunt na 3 weken goed beoordelen of dat de injectie voor u geholpen heeft. Hierna wordt gekeken of eventueel nog een injectie noodzakelijk is.