Headerafbeelding

Fasciitis plantaris

Wat is Fasciitis plantaris?

Fasciitis plantaris is een peesplaat ontsteking onder de voet. De pijn is gelokaliseerd onder de hak en wordt meestal opgemerkt bij activiteiten zoals sporten, wandelen of traplopen. Fasciitis plantaris is vaak een gevolg van overbelasting of overmatige druk op de onderkant van de voet. 

Kenmerken van een Fasciitis plantaris:

Kenmerken van een fasciitis plantaris is stekende pijn onder de hiel. Pijn is met name te voelen tijdens lopen of staan. Er kan ook sprake zijn van startstijfheid, bijvoorbeeld als u langere tijd hebt gezeten of als u 's ochtends opstaat. Als u wat langer loopt kan het zijn dat de stekende pijn verandert in een doffe pijn. Deze pijn kan uitstrekken over de gehele onderkant van de voet.

Factoren die een rol spelen: overbelasting, ouderdom, voetfunctie en gewichtstoename.

Behandelmethode van Fasciitis plantaris:

Fasciitis plantaris geeft vervelende klachten die lang kunnen aanhouden. Hoe eerder behandeld kan worden, hoe groter de kans op herstel is. Er kan een combinatie van onderstaande voorgesteld worden door onze medisch specialist.

Rust:
Met rust kunnen de klachten verminderen of overgaan. Activiteiten zoals hardlopen en veel wandelen kunnen dan beter niet gedaan worden. Het is dan ook beter om niet op blote voeten te lopen.

Zooltjes:
De medisch specialist kan een verwijzing voorschrijven voor een podotherapeut die zooltjes voor u aan kan meten. Deze zooltjes zorgen ervoor dat de belasting van de voet anders verdeeld wordt zodat de klachten verminderen of overgaan.

Kenacort injectie:
Kenacort injecties kunnen dienen als krachtige ontstekingsremmers. Door middel van een injectie wordt Triamcinolonacetonide in combinatie met een lokale verdoving in de peesplaat gewricht gespoten. Ontstekingsreacties bij een Fasciitis plantaris kunnen hiermee verminderd worden. Een Kenacort injectie wordt bijna altijd met behulp van echografie gezet. Op deze manier kan zeer gericht worden geprikt. Het eerste uur voel je met name de verdoving. Het kan dan zijn dat de klachten geheel of gedeeltelijk weg zijn. De werkzame stof Corticosteroïden werkt ongeveer binnen 3 dagen. U kunt na 3 weken goed beoordelen of de injectie voor u geholpen heeft. Hierna wordt gekeken of eventueel nog een injectie noodzakelijk is.