Hallux rigidus operatie

Wat is een hallux rigidus operatie

Bij een hallux rigidus is er een stijfheid van de grote teen.  Dit is het gevolg van ernstige slijtage (artrose). De functie van de grote teen is dan beperkt. Dit kan al erg pijnlijk zijn bij gewoon wandelen. De klachten ontstaan vaak geleidelijk. De diagnose zal gesteld worden door de medisch specialist door middel van het lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s.

Waarom een operatie bij een hallux rigidus:

Bij een operatieve behandeling kan de medisch specialist de gewrichten in een goede stand vastzetten zodat de klachten na het vastgroeien verdwijnen.

De hallux rigidus operatie

Bij een hallux rigidus operatie zal er een kleine incisie gemaakt worden ter hoogte van uw grote teen. Er wordt 1 of meerdere gewrichten vastgezet door middels van schroefjes/ plaatjes. De medisch specialist zal met u bespreken wat u kan verwachten.  De operatie zelf duurt ongeveer 30 minuten. De operatie vind plaats met een blokverdoving (lokale verdoving waarmee een zenuw wordt verdoofd) of ruggenprik (spinale) verdoving. 

Herstel

Herstel na de hallux rigidus operatie:

Ongeveer 3 uur na start van de hallux rigidus operatie mag u weer naar huis. Zorg ervoor dat er altijd iemand is om u op te halen. U loopt ongeveer twee weken met krukken. Deze heeft u zelf van te voren geregeld. U gaat naar huis met een kurkenspalk met verband of gips. De volgende ochtend zal de assistente van ICONE u bellen om te vragen hoe het gaat en of u verder nog vragen heeft. ICONE adviseert patiënten om de eerste nacht niet alleen in huis te zijn.

Het is belangrijk om de eerste dagen na de operatie rustig aan te doen.  

Na ongeveer twee weken vind de eerste controle plaats en zullen de hechtingen verwijderd worden. Tijdens de controle afspraak wordt besproken in welke mate u weer mobiel mag zijn. Bij deze controle krijgt u zo nodig een Darco schoen (afwikkelschoen) (voor ongeveer 2 tot 6 weken) of een kleine gipsspalk (voor ongeveer 2 weken). Als u het fijn vind kunt u dan nog krukken gebruiken voor buiten.

Complicaties

Alarmerende complicaties:

Na de operatie krijgt u een formulier mee waarop de bevindingen van de operatie staan. Tevens staat op het formulier een spoednummer vermeld, dit nummer kan uitsluitend worden gebeld bij spoed in de  avond/nacht en in het weekend.

U neemt contact met ons op als er sprake is van de volgende complicaties:

  • Koorts (>38graden)
  • Hevige pijnklachten
  • Rood en dik glanzende kuit
  • Toename van zwelling en pijn van de voet
  • Aanhoudende bloedende wond

Veel gestelde vragen over hallux rigidus

  • Door de zwelling van de voet kan het zijn dat de spalk wat gaat knellen u kunt het gips dan een beetje uitbuigen. Voet goed hooghouden en koelen met ijs. Bij aanhoudende klachten contact opnemen met ICONE.

  • Ons advies is om de eerste controle af te wachten. Na deze controle zou u weer kunnen autorijden in overleg met de medisch specialist.

  • Het ligt er een beetje aan welk beroep u heeft. Als u een kantoorbaan heeft kunt u na een paar dagen weer gaan werken. Heeft u lichamelijk zwaarder werk dan in samenspraak met de medisch specialist.