Headerafbeelding

Hallux rigidus operatie

Wat is een Hallux rigidus operatie

Bij een Hallux rigidus is er sprake van stijfheid van de grote teen.  Dit is het gevolg van ernstige slijtage (artrose). De functie van de grote teen is dan beperkt. Dit kan al erg pijnlijk zijn bij gewoon wandelen. De klachten ontstaan vaak geleidelijk. De diagnose zal gesteld worden door de medisch specialist door middel van het lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s.

Waarom een operatie bij een hallux rigidus

Bij een operatieve behandeling kan de medisch specialist de gewrichten in een goede stand vastzetten zodat de klachten na het vastgroeien verdwijnen.

De hallux rigidus operatie

Bij een Hallux rigidus operatie zal er een kleine incisie gemaakt worden ter hoogte van uw grote teen. Er worden 1 of meerdere gewrichten vastgezet door middel van schroefjes of plaatjes. Onze medisch specialist zal met u bespreken wat u kunt verwachten.  De operatie zelf duurt ongeveer 30 minuten. De operatie vindt plaats met een blokverdoving (lokale verdoving waarmee een zenuw wordt verdoofd) of een ruggenprik (spinale verdoving). 

Herstel

Herstel na de Hallux rigidus operatie

Ongeveer 3 uur na de start van de Hallux rigidus operatie mag u weer naar huis. Zorg ervoor dat er altijd iemand is om u op te halen. U loopt ongeveer twee weken met krukken. Deze dient u zelf van te voren te regelen. U gaat naar huis met een kurkenspalk met verband of gips. De volgende ochtend zal de doktersassistente van ICONE u bellen om te vragen hoe het gaat en of u verder nog vragen heeft. ICONE adviseert patiënten om de eerste nacht niet alleen thuis te zijn.

Het is belangrijk om de eerste dagen na de operatie rustig aan te doen.  

Na ongeveer twee weken vindt de eerste controle plaats en zullen de hechtingen verwijderd worden. Tijdens de controle afspraak wordt besproken in welke mate u weer mobiel mag zijn. Bij deze controle krijgt u indien nodig een Darco schoen (afwikkelschoen) voor ongeveer 2 tot 6 weken of een kleine gipsspalk voor ongeveer 2 weken. Als u het fijn vindt kunt u dan nog krukken gebruiken voor buiten.

Complicaties

Alarmerende complicaties:

Na de operatie krijgt u een formulier mee waarop de bevindingen van de operatie staan. Ook zijn wij daarna 24/7 telefonisch bereikbaar voor u. Na kantooruren krijgt u de dienstdoende orthopeed rechtstreeks aan de telefoon. Neem contact met ons op als er sprake is van de volgende complicaties:

  • Koorts (>38 graden)
  • Hevige pijnklachten
  • Rode, dikke glanzende kuit
  • Toename van zwelling en pijn van de voet
  • Aanhoudende bloedende wond

Veel gestelde vragen over hallux rigidus

  • Ons advies is om de eerste controle af te wachten. Na deze controle zou u weer kunnen autorijden in overleg met de medisch specialist.

  • Door de zwelling van de voet kan het zijn dat de spalk wat gaat knellen. U kunt het gips dan een beetje uitbuigen. De voet goed hoog houden en koelen met ijs. Bij aanhoudende klachten contact opnemen met ICONE.

  • Het ligt er een beetje aan welk beroep u heeft. Als u een kantoorbaan heeft kunt u na een paar dagen weer gaan werken. Heeft u lichamelijk zwaarder werk dan in overleg met de medisch specialist.