Hallux valgus operatie

Wat is een hallux valgus operatie

Bij een hallux valgus is er een scheefstand van de grote teen ontstaan. Uw teen is naar binnen gaan staat waarbij de grote teen waarschijnlijk onder of over uw tweede teen gaat staan. Aan de binnenkant van uw voet aan de basis van de grote teen zit dan vaak een pijnlijk knobbel. Het dragen van smalle schoenen of schoenen met hoge hakken kunnen de klachten verergeren. Het is vaak het fijnste om dan te lopen op blote voeten. Door middel van röntgen kan de medisch specialist de ernst van de hallux valgus bepalen. Er zijn geen andere methode om de scheefstand te corrigeren dan een operatie, de klachten zullen zonder operatie alleen maar verder verergeren.

Waarom een operatie bij een hallux valgus?

Bij een operatieve behandeling van hallux valgus kan de medisch specialist de scheefstand corrigeren. Hierbij zal de pijnlijke knobbel aan de binnenkant van de voet verdwijnen.

De hallux valgus operatie

Bij een hallux valgus operatie zal er een kleine incisie gemaakt worden aan de binnenkant van uw voet, vaak ook een kleine tweede incisie aan de buitenzijde van de grote teen. Er wordt 1 of meerdere gewrichten doorgezaagd (licht aan de ernst van de hallux valgus), vervolgens worden deze gewrichten in een goede stand vastgezet met schroefjes, pin of plaatje. De medisch specialist zal met u bespreken welke techniek het beste bij u past.  De operatie zelf duurt ongeveer 30 minuten. De operatie vind plaats met een blok (regionale verdoving waarmee een zenuw wordt verdoofd) of de ruggenprik (spinale) verdoving. 

Herstel

Herstel na de hallux valgus operatie:

Ongeveer 3 uur na start van de hallux valgus operatie mag u weer naar huis. Zorg ervoor dat er altijd iemand is om u op te halen. U loopt ongeveer twee weken met krukken. Deze heeft u zelf van te voren geregeld. U gaat naar huis met een achter spalk van verband of gips. De volgende ochtend zal de assistente van ICONE u bellen om te vragen hoe het gaat en of u verder nog vragen heeft. ICONE adviseert patiënten om de eerste nacht niet alleen in huis te zijn.

Het is belangrijk om de eerste dagen na de operatie rustig aan te doen, voet goed hoog te leggen om zwelling tegen te gaan en te koelen met ijs.  

Na ongeveer twee weken vind de eerste controle plaats, de hechtingen zullen dan verwijderd worden. Tijdens de controle afspraak wordt besproken in welke mate u weer mag gaan mobiliseren. Bij deze controle krijgt u zo nodig een Darco schoen (afwikkelschoen). Deze gebruikt u ongeveer 4 weken. Als u het fijn vind kunt u dan nog krukken gebruiken voor buiten.

Complicaties

Alarmerende complicaties:

Na de operatie krijgt u een formulier mee waarop de bevindingen van de operatie staan. Tevens staat op het formulier een spoednummer vermeld, dit nummer kan uitsluitend worden gebeld bij spoed in de  avond/nacht en in het weekend.

U neemt contact met ons op als er sprake is van de volgende complicaties:

  • Koorts (>38graden)
  • Hevige pijnklachten
  • Rood dik glanzende kuit
  • Toename van zwelling en pijn voet
  • Aanhoudende bloedende wond

Veel gestelde vragen over hallux valgus

  • U mag tot aan de eerste controle geen auto rijden. Daarna kunt u met de arts bespreken wanneer u weer auto mag gaan rijden.

  • Door de zwelling van de voet kan het zijn dat de spalk wat gaat knellen u kunt het gips dan een beetje uitbuigen. Voet goed hooghouden en koelen met ijs. Bij aanhoudende klachten contact opnemen met ICONE.

  • Werken is in overleg met de specialist. Dit hangt ook heel erg samen met uw fysieke belasting tijdens het werk.