Headerafbeelding

Hallux valgus operatie

Wat is een Hallux valgus operatie

Bij een Hallux valgus is er een scheefstand van de grote teen ontstaan. Uw teen is naar binnen gaan staat waarbij de grote teen waarschijnlijk onder of over uw tweede teen gaat staan. Aan de binnenkant van uw voet aan de basis van de grote teen zit dan vaak een pijnlijk knobbel. Het dragen van smalle schoenen of schoenen met hoge hakken kunnen de klachten verergeren. Het is vaak het fijnste om dan te lopen op blote voeten. Door middel van röntgen kan onze medisch specialist de ernst van de Hallux valgus bepalen. Er zijn geen andere methodes om de scheefstand te corrigeren dan een operatie; de klachten zullen zonder operatie alleen maar verder verergeren.

Waarom een operatie bij een Hallux valgus

Bij een operatieve behandeling van Hallux valgus kan de medisch specialist de scheefstand corrigeren. Hierbij zal de pijnlijke knobbel aan de binnenkant van de voet verdwijnen.

De hallux valgus operatie

Bij een Hallux valgus operatie zal er een kleine incisie gemaakt worden aan de binnenkant van uw voet. Vaak wordt er ook een kleine tweede incisie aan de buitenzijde van de grote teen gemaakt. Er worden 1 of meerdere gewrichten doorgezaagd, afhankelijk van de ernst van de Hallux valgus. Vervolgens worden deze gewrichten in een goede stand vastgezet met schroefjes, pinnen of plaatjes. De medisch specialist zal met u bespreken welke techniek het beste bij u past.  De operatie zelf duurt ongeveer 30 minuten. De operatie vindt plaats met een blok (regionale verdoving waarmee een zenuw wordt verdoofd) of een ruggenprik (spinale verdoving). 

Herstel

Herstel na de hallux valgus operatie:

Ongeveer 3 uur na de start van de hallux valgus operatie mag u weer naar huis. Zorg ervoor dat er altijd iemand is om u op te halen. U loopt ongeveer twee weken met krukken. Deze dient u zelf van te voren te regelen. U gaat naar huis met een achter spalk van verband of gips. De volgende ochtend zal de doktersassistente van ICONE u bellen om te vragen hoe het gaat en of u verder nog vragen heeft. ICONE adviseert patiënten om de eerste nacht niet alleen thuis te zijn.

Het is belangrijk om de eerste dagen na de operatie rustig aan te doen, de voet goed hoog te leggen om zwelling tegen te gaan en te koelen met ijs.  

Na ongeveer twee weken vindt de eerste controle plaats. De hechtingen zullen dan verwijderd worden. Tijdens de controle afspraak wordt besproken in welke mate u weer mag gaan mobiliseren. Bij deze controle krijgt u zo nodig een Darco schoen (afwikkelschoen). Deze gebruikt u ongeveer 4 weken. Als u het fijn vindt kunt u dan nog krukken gebruiken voor buiten.

Complicaties

Alarmerende complicaties:

Na de operatie krijgt u een formulier mee waarop de bevindingen van de operatie staan. Ook zijn wij daarna 24/7 telefonisch bereikbaar voor u. Na kantooruren krijgt u de dienstdoende orthopeed rechtstreeks aan de telefoon. Neem contact met ons op als er sprake is van de volgende complicaties:

  • Koorts (>38 graden)
  • Hevige pijnklachten
  • Rode dikke glanzende kuit
  • Toename van zwelling en pijn voet
  • Aanhoudende bloedende wond

Veel gestelde vragen over hallux valgus

  • U mag tot aan de eerste controle geen auto rijden. Daarna kunt u met de arts bespreken wanneer u weer auto mag gaan rijden.

  • Door de zwelling van de voet kan het zijn dat de spalk wat gaat knellen. U kunt het gips dan een beetje uitbuigen. De voet goed hoog houden en koelen met ijs. Bij aanhoudende klachten contact opnemen met ICONE.

  • Werken kan alleen na overleg met de specialist. Dit hangt ook heel erg samen met de fysieke belasting van uw werk.