Kijkoperatie enkel

Wat is een enkel kijkoperatie

Een kijkoperatie van de enkel is een kleine chirurgische  ingreep waarbij ze kunnen vaststellen welke beschadigingen of letsels aanwezig zijn in de enkel. Alvorens er een kijkoperatie wordt afgesproken zal er meestal aanvullende diagnostiek hebben plaatsgevonden (röntgen/echografie). Door middel van deze onderzoeken kan de medisch specialist de beschadigingen of letsels inzichtelijk krijgen.

Waarom een kijkoperatie van de enkel

Bij een kijkoperatie kunnen kleine beschadigingen of letsels meteen behandeld worden. Zo kunnen bijvoorbeeld losse fragmenten of littekenweefsel verwijderd worden, of kan het kraakbeen behandeld worden.  De medisch specialist zal van te voren met u bespreken wat hij verwacht te gaan behandelen.

De kijkoperatie enkel

Een kijkoperatie vind in dagbehandeling plaats. De operatie zelf duurt ongeveer 30 minuten, maar u bent ongeveer 3 uur in totaliteit aanwezig. Bij ICONE  streven we naar een lokale verdoving in de enkel, maar in sommige gevallen zal narcose of spinale verdoving (ruggenprik) toegepast worden. De patiënt kan er eventueel voor kiezen om tijdens  de operatie zelf mee te kijken  op een tv scherm op de operatiekamer.

Voor een kijkoperatie worden er 2 kleine gaatjes gemaakt in de in de enkel. Een gaatje is voor een scoop (kijkbuis) en via het andere gaatje kan een klein werkinstrument ingebracht worden. In de kijkbuis zit een kleine camera die aangesloten is op een scherm. Op deze manier heeft de medisch specialist goed beeld.

Herstel

Herstel na de kijkoperatie:

Ongeveer 2 uur na start van de enkeloperatie mag u weer naar huis. Zorg ervoor dat er altijd iemand is om u op te halen. U loopt ongeveer een week met krukken. Deze heeft u zelf van te voren geregeld.  Er wordt er dik verband om de enkel verbonden, voordat u naar huis gaat. Het verband mag ongeveer 24 uur na de operatie verwijderd worden. Daarnaast krijgt u een tubi-grip (elastisch kousje) mee naar huis om, nadat het verband verwijderd is, om uw enkel te doen.  De volgende ochtend zal de assistente van ICONE u bellen om te vragen hoe het gaat en of u verder nog vragen heeft. ICONE adviseert patiënten om de eerste nacht niet alleen in huis te zijn.

Het is belangrijk om de eerste dagen na de kijkoperatie van de enkel rustig aan te doen. De enkel kan flink zwellen, wanneer dit het geval is leg de voet goed omhoog en koel de enkel vaak met ijs.

Na ongeveer een week vind de eerste controle plaats en zullen de hechtingen verwijderd worden. Tijdens de controle afspraak wordt besproken in welke mate u weer mobiel mag zijn.

Complicaties

Alarmerende complicaties:

Na de operatie krijgt u een formulier mee waarop de bevindingen van de operatie staan. Tevens staat op het formulier een spoednummer vermeld, dit nummer kan uitsluitend worden gebeld bij spoed in de  avond/nacht en in het weekend.

U neemt contact met ons op als er sprake is van de volgende complicaties:

  • Koorts (>38graden)
  • Hevige pijnklachten
  • Rood en dik glanzende kuit
  • Toename van zwelling en pijn in de enkel
  • Aanhoudende bloedende wond

Veel gestelde vragen over kijkoperatie enkel

  • Na een enkelscopie kan de enkel erg dik zijn. Houd uw been flink hoog, gebruik het tubi-grip kousje voor wat extra druk en koel veel met ijs. Koelen mag elk uur een kwartier let er wel op dat u niet direct op de huid koelt met ijs.

  • Roken is slecht voor de wondgenezing en de kans op het ontwikkelen van een trombosebeen is hoger. Wij raden u aan om niet te roken.

  • Tijdens de operatie wordt veel spoelvloeistof gebruikt en dit kan nog uit de wond lekken. Dit kan geen kwaad. Wanneer het vocht helder roze is is het geen probleem. Wanneer het echt helderrood bloed is graag contact opnemen met ICONE

  • Twee dagen na de operatie mag u voorzichtig en niet te lang douchen. Gebruik de douchepleister die u heeft meegekregen en zorg dat het wondje niet nat wordt.