Kijkoperatie schouder (arthroscopie)

Wat is een schouder kijkoperatie

Een kijkoperatie van de schouder is een kleine chirurgische ingreep waarbij ze precies kunnen vaststellen welke beschadigingen of letsels aanwezig zijn in de schouder. Alvorens er een kijkoperatie wordt afgesproken vindt er meestal aanvullende diagnostiek plaats (röntgen/echografie). Door middel van deze onderzoeken kan de medisch specialist de beschadigingen of letsels inzichtelijk krijgen.

Waarom een kijkoperatie van de schouder

Bij een kijkoperatie kunnen kleine beschadigingen of letsels meteen behandeld worden. Zo kan tijdens een operatie een slijmbeursontsteking worden behandeld, kan de stabiliteit van de schouder verbeterd worden of kan een spierscheur gehecht worden. De medisch specialist zal van te voren met u bespreken wat hij verwacht te gaan behandelen.

De kijkoperatie

Een kijkoperatie van de schouder vind in dagbehandeling plaats. U verblijft deze dag bij ICONE totdat u zich goed genoeg voelt om naar huis te gaan en de arts u na de operatie heeft gezien op de afdeling. De operatie zelf duurt ongeveer 30 tot 60 minuten. Een kijkoperatie van de schouder vind plaats onder narcose met eventueel een blok verdoving (hiermee verdoven ze een zenuw die naar uw schouder loopt).

Voor een kijkoperatie worden er 2 kleine gaatjes gemaakt in de in de schouder. Een gaatje is voor een scoop (kijkbuis) en via het andere gaatje kan een klein werkinstrument ingebracht worden. In de kijkbuis zit een kleine camera die aangesloten is op een scherm. Op deze manier heeft de medisch specialist goed beeld.

Herstel

Herstel na de hallux valgus operatie:

Na de operatie verblijft u de dag van de operatie op de afdeling samen met patiënten. Wanneer het goed met u gaat, u heeft gegeten en gedronken, de pijn is onder controle, het infuus is eruit en u heeft geplast, dan mag u naar huis. U gaat naar huis met een immobiliser (deze zorgt ervoor dat uw arm op uw lichaam blijf, u heeft weinig bewegingsvrijheid) of een sling. De medisch specialist zal u uitleggen welke oefeningen u thuis mag doen, en wanneer eventueel de immobiliser of sling af mag. De volgende ochtend zal de assistente van ICONE u bellen om te vragen hoe het gaat en of u verder nog vragen heeft. ICONE adviseert patiënten om de eerste nacht niet alleen in huis te zijn.

Het is belangrijk om de eerste dagen na de kijkoperatie van de schouder rustig aan te doen.

Na ongeveer 1  à 2 weken vindt de eerste controle plaats en zullen de hechtingen verwijderd worden. De medisch specialist zal dan verder bespreken hoe de nabehandeling eruit komt te zien. Wanneer nodig kan er nog fysiotherapie worden voorgeschreven.

Complicaties

Alarmerende complicaties:

Na de kijkoperatie krijgt u een formulier mee waarop de bevindingen van de kijkoperatie staan. Tevens staat op het formulier een spoednummer vermeld, dit nummer kan uitsluitend worden gebeld bij spoed in de  avond/nacht en in het weekend.

U neemt contact met ons op als er sprake is van de volgende complicaties:

 • Koorts (>38graden)
 • Hevige pijnklachten
 • Toename van zwelling en pijn aan de schouder
 • Aanhoudende bloedende wond

Veel gestelde vragen over Kijkoperatie schouder (arthroscopie)

 • Veel patiënten ervaren pijn en ongemak van de schouder vooral de eerste nacht. Het blok(regionale verdoving) die voor de operatie is gezet begint uit te werken en liggen is vervelend. U heeft een sterke pijnstiller meegekregen gebruik deze gerust. Daarnaast mag u 4 keer per dag twee tabletten paracetamol innemen. Wij bellen u de volgende ochtend en dan kunnen we altijd nog overleggen. Mocht de situatie anders zijn kunt u altijd contact met ons opnemen.

 • Na de operatie krijgt u een immobiliser of een sling om. Wanneer u de immobiliser om heeft mag u de arm er af en toe uithalen en de elleboog strekken verder geen bewegingen in de schouder. Bij een sling mag u wat kleine oefeningen doen en geeft u de arm rust met behulp van de sling. De instructie krijgt u bij ontslag uit de kliniek.

 • Herstel is heel individueel en hangt ook af van de ingreep die u heeft ondergaan. Tot aan de eerste controle doet u rustig aan en daarna overlegd u met de specialist wat het vervolg gaat worden.

 • U mag de arm in de nacht uit de sling halen tenzij anders geïnstrueerd door de arts.

 • Ja de immobiliser heeft u dag en nacht om in ieder geval tot aan de eerste controle. Daarna in overleg met de specialist.

 • U mag geen auto rijden zolang uw arm geïmmobiliseerd is. Daarna in overleg met de specialist of uw fysiotherapeut.

 • Het kan gebeuren dat uw lichaam hard aan werken is om alle afvalproducten op te ruimen en dit kan wat verhoging geven. We noemen dit resorptiekoorts. Dit kan verder geen kwaad. Wanneer u 38 graden of hoger heeft neemt u contact op met ICONE.