Headerafbeelding

Kijkoperatie knie

Wat is een knie kijkoperatie

Een kijkoperatie van de knie is een kleine chirurgische ingreep waarbij ze precies kunnen vaststellen welke beschadigingen of letsels aanwezig zijn in de knie. Alvorens er een kijkoperatie wordt afgesproken zal er meestal aanvullende diagnostiek hebben plaatsgevonden (röntgen/echografie). Door middel van deze onderzoeken kan de medisch specialist de beschadigingen of letsels inzichtelijk krijgen.

Waarom een kijkoperatie van de knie

Bij een kijkoperatie kunnen kleine beschadigingen of letsels meteen behandeld worden. In meeste gevallen behandelt de medisch specialist dan het kraakbeen en/of de meniscus. Ook de zogenaamde plica (slijmvliesplooi) kan problemen geven bij jonge mensen en deze kan tijdens een kijkoperatie worden verwijderd. Er kunnen losse fragmenten uitgenomen worden of ruwe oppervlakte glad gemaakt worden. Bij de kijkoperatie heeft de medisch specialist in sommige gevallen ook de mogelijkheid om de meniscus te hechten. Het hechten van de meniscus heeft de voorkeur omdat dit kraakbeenschade op latere leeftijd kan voorkomen.  De kruisbanden kunnen ook goed beoordeeld worden. Mocht deze behandeling nodig zijn, dan gebeurt dit in een andere operatie. De medisch specialist zal altijd van te voren met u bespreken wat hij verwacht te gaan behandelen.

De kijkoperatie

Een kijkoperatie vindt altijd in dagbehandeling plaats. De operatie zelf duurt ongeveer 15 tot 30 minuten, maar u bent ongeveer 3 uur in totaliteit aanwezig. Bij ICONE streven we naar een lokale verdoving in de knie, maar in sommige gevallen zal narcose of spinale verdoving (ruggenprik) toegepast worden. De patiënt kan er eventueel voor kiezen om tijdens de operatie zelf mee te kijken op een tv scherm op de operatiekamer.

Voor een kijkoperatie worden er 2 kleine gaatjes gemaakt in de knie. Een gaatje is voor een scoop (kijkbuis) en via het andere gaatje kan een klein werkinstrument ingebracht worden. In de kijkbuis zit een kleine camera die aangesloten is op een scherm. Op deze manier heeft de medisch specialist goed beeld.

 

Herstel

Ongeveer 2 uur na start van de knieoperatie mag u weer naar huis. Zorg ervoor dat er altijd iemand is om u op te halen.  Er wordt een dik verband om de knie verbonden, voordat u naar huis gaat. Het verband mag ongeveer 24 uur na de operatie verwijderd worden. Daarnaast krijgt u een een tubigrip (elastisch kousje) mee naar huis om, nadat het verband verwijderd is, om uw knie te doen.  De volgende ochtend zal de assistente van ICONE u bellen om te vragen hoe het gaat en of u verder nog vragen heeft. ICONE adviseert patiënten om de eerste nacht niet alleen in huis te zijn.

Het is belangrijk om de eerste dagen na de kijkoperatie van de knie rustig aan te doen. Na ongeveer een week vindt de eerste controle plaats en zullen de hechtingen verwijderd worden. Tijdens de controle afspraak wordt besproken in welke mate u weer mobiel mag zijn.

Wanneer u een meniscushechting heeft gekregen dan heeft u een brace voor de duur van 4 weken. In dit geval zal er fysiotherapie plaatsvinden om onder begeleiding weer langzaam de beweging en belastbaarheid van de knie op te kunnen voeren.

Complicaties

Na de kijkoperatie krijgt u een formulier mee waarop de bevindingen van de kijkoperatie staan. Ook zijn wij daarna 24/7 telefonisch bereikbaar voor u. Na kantooruren krijgt u de dienstdoende orthopeed rechtstreeks aan de telefoon. Neem contact met ons op als er sprake is van de volgende complicaties:

 • Koorts (>38 graden)
 • Hevige pijnklachten
 • Een rode, dikke glanzende kuit
 • Toename van zwelling en pijn in de knie
 • Aanhoudende bloedende wond

Veel gestelde vragen over kijkoperatie knie

 • U mag 48 uur na de operatie weer douchen. U heeft een douchepleister meegekregen om over het wondje te plakken. Wij adviseren u niet te lang en niet te warm te douchen. Mocht de pleister niet goed passen, kunt u huishoudfolie om de knie heen wikkelen.

 • Na een kijkoperatie kan er wel wat lekkage van vocht plaatsvinden. Dit is spoelvloeistof wat tijden de operatie gebruikt wordt. Deze vloeistof is helder roze. Dat is verder geen probleem. Als het echter helder rood is, kan er sprake zijn van een nabloeding. Dan adviseren wij u om contact met ons op te nemen.

 • Roken is niet goed voor de wondgenezing. Het verhoogt tevens de kans op trombose. Wij adviseren u dan ook om te stoppen met roken.

 • De tubigrip draagt u alleen overdag. Deze draagt u tot de eerste controle bij de medisch specialist.

 • Het belangrijkste is dat u uw knie goed kan strekken. Is dit niet mogelijk adviseren wij u om contact op te nemen met ICONE. Een dikkere knie na een operatie is normaal, koel goed met ijs en neem op vaste tijden uw medicatie in. U mag bewegen op geleide van pijn, buigen niet meer dan 90graden en niet hurken. Mocht u veel pijn hebben mag u ook krukken gebruiken.

 • Ons advies is om de eerste controle af te wachten. Na deze controle zou u weer kunnen autorijden in overleg met de medisch specialist.

 • Het ligt er een beetje aan welk beroep u heeft. Als u een kantoorbaan heeft kunt u na een paar dagen weer gaan werken. Heeft u lichamelijk zwaarder werk dan in samenspraak met de medisch specialist.