Headerafbeelding

Versleten knie (artrose)

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten. In een gewricht komen twee of meer botten samen. Die botten zijn voorzien van een laagje glad kraakbeen, zodat ze soepel kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. 

Op zich is het normaal dat met het toenemen van de leeftijd kraakbeen in een gewricht van dikte en samenstelling verandert. Bij artrose echter treedt overmatige slijtage op van het kraakbeen in het kniegewricht. Het gladde oppervlak wordt dun, brokkelig en/of het kraakbeen verdwijnt helemaal. Het lichaam kan dit niet meer repareren.

Bron: www.zorgvoorbeweging.nl/artrose-van-de-knie 
Nederlandse Vereniging voor Orthopedie

Kenmerken van knie artrose:

Artrose of een versleten knie kan zich uiten in een stijve en pijnlijke knie. U zult met name klachten ervaren bij het opstaan (stijf gevoel in de knie). Deze pijn zal snel verminderen bij beweging. Belasting van de knie kan als ook pijnlijk ervaren worden. Wandelen zal meer pijnklachten geven dan bijvoorbeeld fietsen. Leeftijd en gewicht spelen ook een rol bij artrose. Je ziet vaker artrose bij mensen ouder dan 50 jaar en bij mensen met overgewicht. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van zwelling/vocht in de knie, waardoor er een dikke knie ontstaat.

Om de diagnose te kunnen stellen zal de medisch specialist gebruik maken van beeldvormende diagnostiek. Hierbij zal het meestal gaan om een röntgenfoto en/of dynamische echografie.

Behandelingsmethoden van knie artrose

De medisch specialist zal met u het behandelplan doorspreken. Hieronder staan enkele behandelmogelijkheden beschreven. Nadat u een keer bij de medisch specialist bent geweest en er eventueel aanvullende onderzoeken (röntgenfoto, echo) hebben plaatsgevonden, kijkt de medisch specialist welke behandelmethode het beste bij u past. Dit kan er één zijn of een combinatie van meerdere. Er zijn verschillende factoren waarmee rekening wordt gehouden, denk hierbij aan leeftijd en mate van slijtage (artrose).

Glucosamine
Glucosamine is een natuurlijke stof en is te koop als voedingssupplement. Het is dus geen erkend geneesmiddel. De stof is in 2005 wel door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen geregistreerd ‘ter verlichting van symptomen van artrose van de knie’. Glucosamine kunt u zonder recept verkrijgen bij apotheek of drogist.

Hyaluronzuur injectie
Hyaluron is een product dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Dit lichaamseigen hyaluron werkt als een smeermiddel en als een schokdemper in de gewrichtsvloeistof van een gezond gewricht, zoals een kniegewricht. Artrose (slijtage) in het kniegewricht vermindert deze werking. Een hyaluronzuur injectie vermindert grotendeels de pijn.
Een hyaloronzuur injectie wordt altijd in het kniegewricht gezet. Bij deze injectiebehandeling is geen echografie nodig. Deze behandeling zal altijd door de medisch specialist zelf uitgevoerd worden.

Kenacort injectie
Kenacort injecties kunnen dienen als krachtige ontstekingsremmers. Door middel van een injectie wordt triamcinolonacetonide in het gewricht gespoten. Ontstekingsreacties bij artrose kunnen hiermee de kop ingedrukt worden. Een kenacort injectie wordt bijna altijd met behulp van echografie gezet. Op deze manier kunnen ze heel gericht prikken. Het eerste uur voel je met name de verdoving. Het kan dan zijn dat de klachten geheel of gedeeltelijk weg zijn.  De werkzame stof werkt ongeveer binnen 3 dagen. U kunt na 3 weken goed beoordelen of dat de injectie voor u geholpen heeft. Hierna wordt gekeken of eventueel nog een injectie noodzakelijk is. 

Ontstekingsremmend medicijn Celebrex (NSAID)
Celebrex behoort tot de groep ‘NSAID’S’ (non steroïd anti inflammatoire drug). Dit medicijn kan de pijn en de zwelling van het gewricht verminderen. Indien u last krijgt van uw maag kunt u maagbeschermers erbij slikken. U gebruikt dit dan voor een bepaalde tijd, hierna bouwt u de medicatie af om te kijken hoe het dan met de klachten gaat. 

Fysiotherapie
Er zijn fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van artrose. De fysiotherapeut leert u een actieve leefstijl aan. Door op een verantwoorde manier te bewegen zult u zich minder stijf voelen en een betere conditie krijgen. De fysiotherapeut zorgt voor de juiste houding en geeft u oefeningen, voorlichting en advies om artrose van de knie te verminderen of tegen te gaan. Binnen ICONE hebben wij zelf geen fysiotherapeuten. Echter kan fysiotherapie u helpen uw levensstijl aan te passen zodat u minder klachten ervaart. De medisch specialist zal hiervoor dan een verwijzing voorschrijven. Met deze verwijzing kunt u kijken voor een fysiotherapeut bij u in de buurt.

Kniebrace 
Universele kniebrace met klittenband, die vooral steun geeft aan de knieschijf (patella). Deze brace is te koop bij drogist en apotheek, maar ook te bestellen via de website Wehkamp en Bol.com (rond 20 euro).  De medisch specialist kan u adviseren om deze aan te schaffen. Deze kan verlichting geven bij bijvoorbeeld sportactiviteiten, zodat u deze toch kan blijven beoefenen.

Inlays zooltjes
Bij het aanwezig zijn van een doorgezakte voet kan de druk op de knie worden ontlast door gebruik te maken van inlegzooltjes. Deze kunnen op maat worden gemaakt door een podotherapeut of sport podotherapeut. Sommige schoenen (Brooks hardloopschoenen) en sandalen (bv Birkenstock) hebben een ingebouwde antipronatie inlay. Mochten inlays-zooltjes nodig zijn zal ook hiervoor een medisch specialist een verwijzing uitschrijven. U kunt zelf kiezen naar welke podotherapeut u gaat.

Voltaren Gel
Voltaren gel heeft een ontstekingsremmende werking. Twee keer per dag te gebruiken op het pijnlijke gebied. In Nederland wordt deze gel niet vergoed door de verzekeraar. U kunt deze kopen bij de drogist of apotheek voor 8-10 euro.

Kijkoperatie knie (artroscopie) 
In sommige gevallen kan het wel eens voorkomen dat een kijkoperatie wordt voorgesteld. Er zal dan meer aan de hand zijn in uw knie dan alleen artrose. Het kan namelijk ook zijn dat u klachten heeft van een scheurtje in de meniscus. Door de meniscus operatief te behandelen kan het zijn dat de klachten afnemen. 
Voor meer informatie over de kijkoperatie kijkt u hier.