In het kort

Wat je direct wilt weten

Dagbehandeling ca. 3 uur
Na 2 uur weer naar huis
Korte hersteltijd

Arthroscopie knie meniscus

Wat is het?

Een arthoscopie is een ingreep waarbij een medisch specialist in de knie kan kijken en beschadigingen of letsels vast kan stellen. Het kniegewricht bestaat uit drie botdelen: het scheenbeen, het dijbeen en de knieschijf. De uiteinden zijn bedekt met een laag kraakbeen. Deze laag kraakbeen zorgt voor het soepel bewegen van de knie. Het kraakbeen is elastisch en kan schokken en stoten opvangen.

We noemen een arthoscopie ook wel een kijkoperatie aan de knie. Soms wordt het ook een “sleutelgatoperatie” genoemd, omdat we tijdens de ingreep met kleine instrumenten werken. Er worden kleine sneetjes in de knie gemaakt. Het voordeel van een arthoscopie is dat de klachten mogelijk direct behandeld kunnen worden. Het is een kleine chirurgische ingreep en de hersteltijd is relatief kort. Voorafgaand de arthoscopie maken we een röntgen en/of echografie van de knie.

Neem contact op Lees meer

Wat kan behandeld worden met arthoscopie?

Een aantal voorbeelden

Meniscus
Een scheur in de meniscus kan goed behandeld worden met arthoscopie. Tijdens de kijkoperatie kan de orthopedisch chirurg het beschadigde deel van de meniscus verwijderen. Het deel dat intact is, blijft op zijn plaats.

Kraakbeenletsel
Losse stukjes kraakbeen of losse stukjes bot kunnen behandeld worden met arthoscopie. De losse stukjes kunnen verwijderd worden. Beschadigd kraakbeen kan helaas niet worden hersteld.

Voorbereidingen arthoscopie

Hoe kan ik me voorbereiden?

We geven je graag wat tips over hoe je, je kan voorbereiden op de operatie. We adviseren om een wijde broek of trainingsbroek mee te nemen. Na de operatie wordt verband om de knie gedaan, waardoor de knie dikker is. Een strak zittende broek of legging kan dan als niet prettig worden ervaren. Verder adviseren we om schoenen mee te nemen waar je gemakkelijk op loopt. Denk aan een sneaker. Zorg er tevens voor dat je krukken meeneemt voor na de operatie. Deze zijn te leen, huur of koop bij de thuiszorgwinkel.

Kijkoperatie knie (arthroscopie)
Wat kan ik verwachten?
Arthroscopie knie herstel
Hoe ziet mijn herstel eruit?
Na de arthroscopie
Eventuele complicaties

Kijkoperatie knie (arthroscopie)

Wat kan ik verwachten?

Een arthoscopie vindt in de dagbehandeling plaats. Je bent ongeveer 3 uur aanwezig en dezelfde dag mag je weer naar huis. De arthoscopie duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. We streven naar een lokale verdoving in de knie, soms wordt een narcose of spinale verdoving (ruggenprik) toegepast. Het is mogelijk om (indien gewenst) tijdens de arthoscopie mee te kijken op een tv scherm.

Arthroscopie knie herstel

Hoe ziet mijn herstel eruit?

Ongeveer 2 uur na de arthoscopie mag je weer naar huis. Een groot voordeel van de arthoscopie operatie is dat het herstel over het algemeen snel gaat en dat de knie bijna altijd weer (voorzichtig en naar gevoel) belast mag worden. We adviseren je om de eerste dagen rustig aan te doen. Je mag niet zelf autorijden, zorg er daarom voor dat er iemand is om je op te halen. Ongeveer een week na de arthoscopie vindt de eerste controle bij ons plaats. Tijdens de controle worden de hechtingen verwijderd.

Na de arthroscopie

Eventuele complicaties

Alle bevindingen tijdens de operatie noteren we op een formulier. Dit formulier ontvang je naderhand van ons. Heb je nog vragen? We zijn 24/7 bereikbaar. Heb je een van de volgende klachten na de arthoscopie, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op:

  • Koorts (>38 graden)
  • Hevige pijnklachten
  • Toename van zwelling en pijn in knie
  • Aanhoudende bloedende wond

Kijkoperatie knie
Kijkoperatie knie

Meer informatie over de arthroscopie knie

Veelgestelde vragen

ICONE is een Zelfstandig Behandelcentrum (ZBC) voor orthopedie in de regio Zuid-Oost Brabant. ICONE staat voor Innovatieve Chirurgische Orthopedie in Nederland.

Je mag 48 uur na de operatie weer douchen. We adviseren je om niet te lang en niet te warm te douchen. De meegekregen douchepleister kan over de wond geplakt worden. Past de pleister niet goed? Wikkel dan huishoudfolie om de knie heen.

Een dikkere knie na een operatie is normaal. Koel de knie met ijs en neem op vaste tijden de voorgeschreven medicatie in. Het belangrijkste is dat je de knie goed kan strekken. Kan dit niet? Neem dan contact met ons op. Je mag de knie bewegen op geleide van pijn. Buig de knie niet meer dan een hoek van 90 graden en hurk niet.

Na een kijkoperatie kan er lekkage van vocht plaatsvinden, dit is heel normaal. De spoelvloeistof die tijdens de operatie gebruikt wordt is helder roze. Lijkt het helder rood te zijn? Dan kan er sprake zijn van een nabloeding. Neem dan contact met ons op.

We adviseren om de eerste controle af te wachten, in overleg met de medisch specialist kan bekeken worden wanneer je weer mag autorijden.

Dat is afhankelijk van het soort beroep dat je uitoefent. Heb je een kantoorbaan, dan kan je mogelijk na een aantal dagen weer aan het werk. Heb je een lichamelijk zwaarder beroep, overleg dan met onze medisch specialist.

Roken vertraagd de wondgenezing en verhoogt de kans op trombose. We adviseren je te stoppen met roken.

Een arthroscopie is een ingreep waarbij de orthopedisch chirurg in de knie kan kijken en eventueel kan behandelen.

Ongeveer 2 uur na de kijkoperatie mag je weer naar huis. We adviseren om de eerste dagen na de kijkoperatie rustig aan te doen.

We adviseren om de eerste dagen na de kijkoperatie rustig aan te doen. Na ongeveer een week vindt de eerste controle plaats en worden de hechtingen verwijderd. De chirurg informeert je verder over de hersteltijd.

De kijkoperatie duurt gemiddeld 15 tot 30 minuten.

Afhankelijk van de pijn en zwelling van de knie adviseren we om de knie de eerste dagen zo veel mogelijk te ontlasten. Na ongeveer een week mag je weer fietsen, afhankelijk van hoe de knie aanvoelt.

Om precies vast te kunnen stellen welke beschadigingen of letsels aanwezig zijn in de knie, wordt een kijkoperatie van de knie uitgevoerd. 

Knieklachten kunnen diverse oorzaken hebben. Om de precieze oorzaak vast te stellen en beschadigingen en/of letsels op te sporen, wordt een kijkoperatie van de knie uitgevoerd.

Direct contact opnemen

Meer weten over arthroscopie? ICONE is een zelfstandig behandelcentrum voor orthopedie en sportletsels. We bieden snelle behandelingen door een medisch kwalitatief hoogopgeleid team.

(040) 295 20 90

Neem telefonisch contact met ons op

info@icone.nl

Mailen mag natuurlijk ook

ICONE is goed bereikbaar in alle opzichten, en ik wordt vriendelijk te woord gestaan. In deze tijd waarin de zorg onder druk staat, wordt ik toch snel en vakkundig geholpen.
Persoonlijke benadering, goede communicatie, korte lijnen, kundige medewerkers, binnen enkele weken een operatie uitgevoerd.
Ik ben snel geholpen met een goed resultaat tot nu toe. Dr. Klos is echt een top orthopeet. Handeld snel en vakkundig!
Zorgvuldige en persoonlijke benadering, zeer kundige arts, legt goed uit wat er aan de hand is en hoe hij het euvel kan behandelen, geeft rustig antwoord op alle vragen.
Ben snel geholpen Iedereen was vriendelijk en professioneel. Operatie heeft direct geholpen en revalidatie gaat boven verwachting. Aanrader!
© 2023
Created by LR Internet