In het kort

Wat je direct wilt weten

Einde van de dag weer naar huis
Operatie onder narcose of ruggenprik
Reconstructie met lichaamseigen pees

Kruisband reconstructie

Wat betekent het?

De voorste kruisband zorgt voor stabiliteit van de knie. De voorste kruisband kan geheel of gedeeltelijk gescheurd zijn. Dit zorgt voor instabiliteit, een zwelling en veel pijn. Door middel van een operatie kunnen we de kruisband door een lichaamseigen pees vervangen. Een lichaamseigen pees is: de knieschijfpees, de hamstring (achterzijde bovenbeen) of de voorzijde van het bovenbeen. De medisch specialist oordeelt welke pees in jouw geval geschikt is. Zaken als leeftijd, sportactiviteiten en beroep dat je uitoefent zijn hiervan afhankelijk.

Neem contact op Lees meer

De voorste kruisband operatie
Wat kan ik verwachten?
Herstel kruisbandoperatie
Hoe ziet mijn herstel eruit?
Na de operatie
Eventuele complicaties

De voorste kruisband operatie

Wat kan ik verwachten?

Voor de voorste kruisband reconstructie verblijf je ongeveer een dag bij ICONE. De operatie vindt plaats onder narcose of spinale verdoving (ruggenprik) en duurt ongeveer een uur. Het is mogelijk om tijdens de operatie mee te kijken op een tv scherm. Tevens kan de medisch specialist tijdens de operatie letsel aan meniscus of kraakbeen behandelen.

Herstel kruisbandoperatie

Hoe ziet mijn herstel eruit?

Na de operatie blijf je tot het einde van de dag op de afdeling. Gaat alles goed? Dan mag je dezelfde dag nog naar huis. Houdt er rekening mee dat je de eerste 10 tot 14 dagen niet mag autorijden. De eerste controle vindt na 10 tot 14 dagen plaats.

Na de operatie

Eventuele complicaties

Na de voorste kruisband reconstructie krijg je medicatie voor de zwelling en pijn. Je ontvangt van ons een overzicht van alle bevindingen die we hebben opgedaan tijdens de operatie. Heb je nog vragen als je weer thuis bent? We zijn 24/7 bereikbaar voor al onze patiënten. Heb je een van de volgende klachten, neem dan direct contact met ons op:

  • Koorts (>38 graden)
  • Hevige pijnklachten
  • Een rode, dikke glanzende kuit
  • Toename van zwelling en pijn in knie
  • Aanhoudende bloedende wond

Voorste kruisband reconstructie
Voorste kruisband reconstructie

Meer informatie over de voorste kruisband operatie

Veelgestelde vragen

ICONE is een Zelfstandig Behandelcentrum (ZBC) voor orthopedie in de regio Zuid-Oost Brabant. ICONE staat voor Innovatieve Chirurgische Orthopedie in Nederland.

We adviseren om de eerste controle af te wachten, in overleg met de medisch specialist kan bekeken worden wanneer je weer mag autorijden.

Koel de knie elk uur met ijs. Let op: niet direct op de blote huid koelen. Neem op vaste tijden de voorgeschreven medicatie in. Maak met de beenspieren veel pompbewegingen om de doorbloeding te blijven stimuleren, hiermee voorkom je trombose in de kuit. Leg het been op de bank maar leg er geen kussens onder om de strekking te waarborgen.

Het kan zijn dat de wondjes nog nalekken, dit kan geen kwaad. Zorg ervoor dat je de pleisters vervangt zodra dit gebeurd. Wordt het wondgebied rood en warm? Neem dan contact met ons op.

Je lichaam is hard aan het werk om alle afvalstoffen op te ruimen. Hierdoor kan verhoging ontstaan. We noemen dit ook wel resorptiekoorts. Wanneer je >38 graden of hoger koorts hebt, neem dan contact met ons op.

Door de operatie heb je hoogstwaarschijnlijk een flinke bloeduitstorting die naar het laagste punt uitzakt. De bloeduitstorting kan het beenvlies om het scheenbeen iets prikkelen, dit veroorzaakt de pijn. Je kan het scheenbeen koelen met ijs. Let op: niet direct op de blote huid koelen.

Het is belangrijk om de knie goed te strekken, buigen is niet direct van belang. Koel de eerste dagen de zwelling met ijs en voer de voorgeschreven oefeningen uit. Het buigen van de knie gaat onder begeleiding van de fysiotherapeut.

Na de operatie krijg je medicatie tegen de zwelling en ontsteking en spuitjes om trombose te voorkomen. Krijg je last van maag- of darmklachten? Dan mag je stoppen met de medicatie. Je mag niet eerder stoppen met de spuitjes tegen trombose dan voorgeschreven door de medisch specialist.

Je mag 48 uur na de operatie weer douchen. We adviseren je om niet te lang en niet te warm te douchen. De meegekregen douchepleister kan over de wond geplakt worden. Past de pleister niet goed? Wikkel dan huishoudfolie om de knie heen.

Roken vertraagd de wondgenezing en verhoogt de kans op trombose. We adviseren je te stoppen met roken.

Neem contact met ons op

Meer weten over de voorste kruisband operatie? ICONE is een zelfstandig behandelcentrum voor orthopedie en sportletsels. We bieden snelle behandelingen door een medisch kwalitatief hoogopgeleid team.

(040) 295 20 90

Neem telefonisch contact met ons op

info@icone.nl

Mailen mag natuurlijk ook

ICONE is goed bereikbaar in alle opzichten, en ik wordt vriendelijk te woord gestaan. In deze tijd waarin de zorg onder druk staat, wordt ik toch snel en vakkundig geholpen.
Persoonlijke benadering, goede communicatie, korte lijnen, kundige medewerkers, binnen enkele weken een operatie uitgevoerd.
Ik ben snel geholpen met een goed resultaat tot nu toe. Dr. Klos is echt een top orthopeet. Handeld snel en vakkundig!
Zorgvuldige en persoonlijke benadering, zeer kundige arts, legt goed uit wat er aan de hand is en hoe hij het euvel kan behandelen, geeft rustig antwoord op alle vragen.
Ben snel geholpen Iedereen was vriendelijk en professioneel. Operatie heeft direct geholpen en revalidatie gaat boven verwachting. Aanrader!
© 2022
Created by LR Internet