In het kort

Wat je direct wilt weten

Verschillende behandelingsmethoden mogelijk
Korte wachttijd

Kenmerken

Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder is een ontsteking in het gewrichtskapsel van de schouder. Door de ontsteking verliest het gewrichtskapsel zijn elasticiteit waardoor bewegen (draaien en zijwaarts heffen) pijnlijk is. De medisch specialist diagnosticeert de frozen shoulder door middel van een klinisch onderzoek en eventueel aanvullend röntgen of echografie. Een frozen shoulder ontwikkelt zich doorgaans in 3 fases:

  • Fase 1: De pijn is continu aanwezig en verergert bij beweging. Duur fase: 2-9 maanden.
  • Fase 2: De pijn vermindert in rust maar blijft in de nacht en bij maximale beweging aanwezig. Duur fase: 4-12 maanden.
  • Fase 3:De pijn staat minder op de voorgrond en de bewegingsbeperking neemt mogelijk af. De frozen shoulder lijkt zich op te lossen. Duur fase: enkele maanden tot jaren.

Neem contact op Lees meer

Verschillende behandelmethoden

Afhankelijk van de fase waarin de frozen shoulder zich bevindt wordt een behandelplan opgesteld. Mogelijkheden van de behandelmethoden:

In de meeste gevallen gaat een frozen shoulder vanzelf weer over. Als de pijn acceptabel is en de beperkte beweeglijkheid je niet te veel belemmert in dagelijkse activiteiten, is geduld vaak voldoende.

Een Kenacort injectie dient als een krachtige ontstekingsremmer en wordt met behulp van een echografie op de precieze plek gezet. Het heeft effect op de pijn, niet op de elasticiteit van het kapsel. De injectie werkt ongeveer binnen 3 dagen. Na 3 weken is goed te beoordelen of de injectie geholpen heeft of dat er een extra injectie nodig is.

Een fysiotherapeut kan ervoor zorgen om de beweging en functie onder begeleiding terug te krijgen, bijvoorbeeld door middel van oefeningen. Binnen ICONE hebben we geen fysiotherapeuten, onze medisch specialist kan een verwijzing voorschrijven. Fysiotherapie kan ook in combinatie met de Kenacort injectie worden ingezet.

Wanneer je geen pijn meer hebt aan de schouder maar de bewegingsbeperking blijft, kan bij een kijkoperatie het kapsel gericht losgemaakt worden zodat meer beweging in de schouder mogelijk is. Als aanvulling op de operatie wordt fysiotherapie ingezet.

Klik hier voor meer informatie over de kijkoperatie.

Frozen shoulder
Kijkoperatie knie

Meer informatie over de frozen shoulder

Veelgestelde vragen

We adviseren om de eerste dag niet intensief te sporten. Verder mag je na de injectie alles weer doen. Mochten de klachten verergeren, dan adviseren we je om rustig aan te doen.

Dit kan een reactie zijn op de Kenacort injectie. Deze klachten zijn over het algemeen binnen een dag verdwenen.

De eerste dagen tot maximaal een week kunnen de pijnklachten verergeren. Eventueel kun je hiervoor pijnstilling gebruiken (paracetamol) en het pijnlijke gedeelte koelen met ijs.

Mocht er geen verbetering meer zijn met fysiotherapie, dan adviseren we je om opnieuw op controle te komen bij onze medisch specialist. We beoordelen de schouder opnieuw en geven een passend advies

Direct contact opnemen

Meer weten over een frozen shoulder? ICONE is een zelfstandig behandelcentrum voor orthopedie en sportletsels. We bieden snelle behandelingen door een medisch kwalitatief hoogopgeleid team.

(040) 295 20 90

Neem telefonisch contact met ons op

info@icone.nl

Mailen mag natuurlijk ook

ICONE is goed bereikbaar in alle opzichten, en ik wordt vriendelijk te woord gestaan. In deze tijd waarin de zorg onder druk staat, wordt ik toch snel en vakkundig geholpen.
Persoonlijke benadering, goede communicatie, korte lijnen, kundige medewerkers, binnen enkele weken een operatie uitgevoerd.
Ik ben snel geholpen met een goed resultaat tot nu toe. Dr. Klos is echt een top orthopeet. Handeld snel en vakkundig!
Zorgvuldige en persoonlijke benadering, zeer kundige arts, legt goed uit wat er aan de hand is en hoe hij het euvel kan behandelen, geeft rustig antwoord op alle vragen.
Ben snel geholpen Iedereen was vriendelijk en professioneel. Operatie heeft direct geholpen en revalidatie gaat boven verwachting. Aanrader!
© 2023
Created by LR Internet