In het kort

Wat je direct wilt weten

Verschillende behandelmethoden
Specialist in schouder
Kijkoperatie: kleine ingreep

Blessure schouder

Schouder problemen: hoe ontstaat het?

De schouder is het meest bewegelijke gewricht in ons lichaam. Het wordt gevormd door de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. De schouder is een veelvoorkomend probleemgebied in de sport. Bij veel bewegingen van de schouder boven het hoofd kan de schouder chronisch overbelast raken en kunnen er blessures ontstaan. We zien schouderblessures vaak bij sporten zoals zwemmen, racketsporten, gooisporten en slagsporten. Door een goede warming-up van de schouder kan een schouder blessure soms voorkomen worden.

Schouderproblemen

Bij schouderproblemen heb je vaak pijn in- en rondom het schoudergewricht en soms ook in de bovenarm. De klachten kunnen geleidelijk of acuut optreden en doen vaak extra pijn wanneer je, je arm omhoog beweegt.

Onze specialisaties

Bij ICONE zijn we gespecialiseerd in pijnlijke schouder, denk aan onder andere: frozen shoulders, barbotage schouder (kalk in de schouder) en kijkoperatie aan de schouder. We vertellen je er graag meer over:

Kalk in shouder

Verkalkingen in een of meerdere pezen van de schouder kunnen een pijnlijke schouder en schouderklachten veroorzaken. Met barbotage brengen we het proces van het oplossen van de verkalkingen op gang.

Frozen shoulder

Een frozen shoulder is een ontsteking in het gewrichtskapsel van de schouder. Afhankelijk van fase waarin de frozen shoulder zich bevindt kunnen we een behandelplan opstellen:

 • Fase 1: De pijn is continu aanwezig en verergert bij beweging. Duur fase: 2-9 maanden.
 • Fase 2: De pijn vermindert in rust maar blijft in de nacht en bij maximale beweging aanwezig. Duur fase: 4-12 maanden.
 • Fase 3:De pijn staat minder op de voorgrond en de bewegingsbeperking neemt mogelijk af. De frozen shoulder lijkt zich op te lossen. Duur fase: enkele maanden tot jaren.

Daarnaast zijn andere vaak voorkomende klachten ook:
- Diffuse pijn in rust, hevige pijn bij bewegen;
- Verstoorde nachtrust bij het liggen op de zij;
- Pijn die uitstraalt naar de bovenarm en in sommige gevallen zelfs in de onderarm;
- Snelle bewegingen van de arm geven hevige pijn.

 Lees hier meer over de behandelmethoden.

Oorzaken pijn aan schouder

Verschillende oorzaken

Pijn aan de schouder kan verschillende oorzaken hebben. We zetten een overzicht van de meest voorkomende oorzaken graag voor je op een rijtje:

 • Een pees is de verbinding tussen botten en spieren. De pees kan ontsteken of scheuren waardoor een peesontsteking of peesscheuring in de schouder ontstaat. Dit kan gebeuren door slijtage, na overbelasting of door een plotselinge gebeurtenis of ongeval.
 • Een slijmbeursontsteking in de schouder is ook een veel voorkomende oorzaak van pijn aan de schouder. De slijmbeurs is een zakje gevuld met vocht en bevindt zich in de buurt van gewrichten. Het vocht uit de slijmbeurs zorgt ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen. Bij een slijmbeursontsteking zal het gewricht stijf worden.
 • Een frozen shoulder. Bij een frozen shoulder verlies je de bewegingsvrijheid in de schouder. Dit wordt in veel gevallen veroorzaakt door onderliggende ontstekingen.
 • Schouderinstabiliteit: de schouder kan bijna of helemaal uit de kom gaan. Dit ontstaat meestal bij een ongeval.
 • Zenuwen die beklemd zitten. In ons hele lichaam bevinden zich zenuwen die informatie tussen de hersenen en ons lichaam uitwisselen. Als de zenuw door bijvoorbeeld een verkeerde beweging klem komt te zitten, zorgt dit voor veel pijn.

Heb je last van pijn aan de schouder? We helpen je graag!

Kleine chirurgische ingreep aan de schouder

Kijkoperatie schouder

Om precies vast te kunnen stellen welke beschadigingen of letsels aanwezig zijn in de schouder, wordt een kijkoperatie (ook wel artroscopie) uitgevoerd. Het is een kleine chirurgische ingreep waarbij bevindingen direct kunnen worden behandeld. Voorafgaand de kijkoperatie maken we een röntgen en/of echografie van de schouder.

De orthopedisch chirurg maakt tijdens de kijkoperatie meestal twee kleine sneetjes in de huid rondom het schoudergewricht. De sneetjes zijn ongeveer een centimeter groot en worden aan de voorzijde en de achterzijde van de schouder geplaatst.

Via de sneetjes kan met een camera in het gewricht worden gekeken en met instrumenten naar binnen worden gegaan om de operatie nauwkeurig uit te voeren. De voordelen van een kijkoperatie aan de schouder:

 • Geen grote wond, slechts kleine sneetjes;
 • Beter zicht op het operatiegebied omdat spieren en pezen heel blijven;
 • Minder groot litteken;
 • Snellere wondgenezing;
 • (vaak) Minder pijn;
 • Minder kans op ontstekingen.

Wanneer wordt een kijkoperatie aan de schouder uitgevoerd?

Een kijkoperatie wordt uitgevoerd om precies vast te kunnen stellen welke beschadigingen of letsels aanwezig zijn in de schouder. Oorzaken van deze schouderklachten kunnen zijn:

 • Intensieve belasting van de schouder;
 • Een ongeluk;
 • Instabiliteit;
 • Gewrichtsslijtage;
 • Het toenemen van de omvang van pezen, spieren en slijmbeurs tussen het schouderblad en schoudergewricht.

Direct contact opnemen

Meer weten over een kijkoperatie aan de schouder? ICONE is een zelfstandig behandelcentrum voor orthopedie en sportletsels. We bieden snelle behandelingen door een medisch kwalitatief hoogopgeleid team.

(040) 295 20 90

Neem telefonisch contact met ons op

info@icone.nl

Mailen mag natuurlijk ook

ICONE is goed bereikbaar in alle opzichten, en ik wordt vriendelijk te woord gestaan. In deze tijd waarin de zorg onder druk staat, wordt ik toch snel en vakkundig geholpen.
Persoonlijke benadering, goede communicatie, korte lijnen, kundige medewerkers, binnen enkele weken een operatie uitgevoerd.
Ik ben snel geholpen met een goed resultaat tot nu toe. Dr. Klos is echt een top orthopeet. Handeld snel en vakkundig!
Zorgvuldige en persoonlijke benadering, zeer kundige arts, legt goed uit wat er aan de hand is en hoe hij het euvel kan behandelen, geeft rustig antwoord op alle vragen.
Ben snel geholpen Iedereen was vriendelijk en professioneel. Operatie heeft direct geholpen en revalidatie gaat boven verwachting. Aanrader!
© 2023
Created by LR Internet