Headerafbeelding

Nieuws

Wetenschappelijk onderzoek

Bij ICONE zetten we ons dagelijks in om de beste zorg aan patiënten te geven. Maar daarnaast wordt er ook geïnvesteerd in de uitvoering van innovatief wetenschappelijk onderzoek. Er wordt gekeken hoe bestaande behandeltechnieken verbeterd kunnen worden. Hiermee hopen we een grotere kans van slagen van medische behandelingen te creëren.

Op dit moment loopt er een onderzoek waarbij wordt gekeken naar de groep patiënten waarbij de voorste kruisband van de knie is gescheurd. De klachten passend bij dit letsel kunnen soms verholpen worden door goede begeleiding van een fysiotherapeut. Echter, als de knie instabiel blijft en klachten erg invaliderend zijn, kan een operatie worden overwogen waarbij de een nieuwe kruisband geplaatst wordt.

Binnen ICONE wordt deze operatie, afhankelijk van de situatie van de patiënt, met verschillende technieken uitgevoerd. Maar zit er nou een verschil in resultaat per specifieke operatie? Wat zijn de gevolgen op lange termijn? Welke groep heeft één jaar na de operatie het minst aantal klachten? Wie komt er terug op zijn of haar oude sportniveau? En bij wie was het nodig om nog een keer te opereren?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden hebben we 2 maanden geleden een groep patiënten opnieuw uitgenodigd in de praktijk om extra testen uit te voeren. Zo hebben ze een aantal spring- en stabiliteitstesten gedaan bij de fysiotherapie, dit in combinatie met de afname van specifieke vragenlijsten. Bij alle deelnemers werd ook de stabiliteit van het geopereerde been gemeten met een speciaal apparaat, de Laximeter, wat ingevlogen is vanuit Duitsland. Met dit apparaat wordt er gekeken hoe veel speling er zit tussen het boven- en onderbeen en dus hoe stabiel de knie is (zie foto).

Na het verzamelen van alle gegevens, gaan we kijken of er een duidelijk verschil is aan te tonen. Op deze manier kunnen we uiteindelijk de best mogelijke zorg aanbieden aan onze patiënten bij ICONE.

Geschreven door: Sanne Vogels, Wetenschappelijk onderzoekster ICONE