Headerafbeelding

Nieuws

Klompvoetjes herstellen in Gambia

Door: Harry de Vries, orthopedisch chirurg

Binnenkort vertrek ik naar Gambia om gedurende twee weken me in te zetten voor kinderen daar met een orthopedische afwijking, die door een operatie weer (beter) kunnen lopen. Het betreft kinderen met extreme X-of O-knieën, klompvoeten of chronische botontstekingen. In Nederland komen sommige van deze afwijkingen ook wel voor, maar voordat er sprake is van verlies van mobiliteit, worden deze kinderen hier geopereerd. Klompvoeten komen in Nederland, net als in de rest van de wereld voor, maar vanaf de geboorte worden kinderen met klompvoeten behandeld en, indien nodig, op de leeftijd van 3 maanden geopereerd.

Hoe anders is dat in vele andere landen in de wereld. Ouders zien ook daar dat hun kind klompvoeten heeft, maar de behandeling is te duur doordat ze iedere week naar de kliniek moeten reizen om de klompvoeten met gips te laten redresseren (terug buigen) om de correctie te handhaven. Reiskosten zijn gemakkelijk een dagsalaris (1 euro). Daarbij opgeteld het verlies van inkomen omdat je die dag niet kunt werken levert algauw de prijs van 2 euro op. Dan moet je ongeveer 10 maal de kliniek bezoeken en het is duidelijk dat een gezin dat in Gambia niet kan opbrengen. Vandaar dat je in deze landen kinderen met verwaarloosde klompvoeten tegenkomt.

De oprichtster van de Stichting Kinderhulp Gambia, Ivonne, zag ook deze kinderen met verwaarloosde knieën en voeten en vroeg zich af of er niet iets aan gedaan kon worden. Al direct bleek dat er in Gambia geen enkel orthopedisch chirurg werkt die orthopedische afwijkingen kan of wil opereren. In dit deel van de wereld houdt de orthopedie zich uitsluitend met de acute fracturen bezig. Er zijn twee orthopeden in Gambia werkzaam voor een bevolking van twee miljoen mensen. Logisch dat een kromme knie niet direct alle aandacht krijgt als er een wachtlijst voor de OK is als je iets acuut wilt opereren omdat het bijvoorbeeld een gecompliceerde fractuur betreft.

Het was haar direct duidelijk: er moet iets worden gedaan! Maar wat?

Eerst  organiseerde ze een soort van orthopedisch transportbrug naar Dakar, de hoofdstad van Senegal. Dat was eigenlijk een mislukking: veel tijd en geld voor nauwelijks zorg.

Daarna kwam ze in contact met de Werkgroep Orthopedie Overzee, een onderdeel van de Nederlandse Orthopeden Vereniging. En zo kwam ik met de stichting in contact en gaan we nu met drie orthopeden naar Gambia voor de eerste keer om daar te opereren. Er is niets: zelfs ons gips nemen we mee. We hebben alle röntgenfoto’s van de kinderen die we moeten opereren al gezien. Samen met de foto’s van de kinderen. Er zijn 10 kinderen waarvan we verwachten dat hun toekomst radicaal op een positieve manier zal veranderen door het rechtzetten van hun beentjes.

De bedoeling is dat dit een lopend(!) project gaat worden! Daarom zullen we op deze eerste missie overleg gaan hebben met diverse hulporganisaties, waaronder UNICEF en de WHO. Al met al een bijzonder project, waar ik me heel erg bij betrokken voel.

---------------------------------------------------------------------------------------

Neem een kijkje op hun website, echt de moeite waard!!!!

http://www.kinderhulpgambia.nl/wp/2018/1e-orthopedische-missie-naar-gambia-is-een-feit