In het kort

Wat je direct wilt weten

Verschillende behandelingsmethoden mogelijk
Korte wachttijd

Verstijfde schouder

Frozen shoulder: wat is het?

Een verstijfde schouder, ook wel een bevroren schouder of frozen shoulder genoemd, is een ontsteking in het gewrichtskapsel van de schouder. Door de ontsteking verliest het gewichtskapsel zijn elasticiteit waardoor het bewegen, draaien en zijwaarts heffen als pijnlijk wordt ervaren. Het gebruik van de schouder wordt beperkt, zowel in draaien als heffen.

Neem contact op Lees meer

Oorzaak stijve schouder

De oorzaken van een stijve schouder kunnen verschillen en is in veel gevallen onbekend. Het heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met een onderliggend ontstekingsproces. Het ontwikkeld zich na een langdurige bewegingsbeperking als gevolg van bijvoorbeeld:
- Na het vallen op de schouder en het schoudergewricht is gaan bloeden;
- Na een blessure aan de schouder;
- Nadat de schouder, bovenarm of sleutelbeen gebroken is;
- Als je na een schouderoperatie niet goed geoefend hebt;
- Bij diabetes en de ziekte van Parkinson;
- Bij stress en voortdurend spanning.

Fases van een frozen shoulder

De medisch specialist diagnosticeert de schouder door middel van een klinisch onderzoek en eventueel aanvullend röntgen of echografie. Een verstijfde schouder ontwikkeld zich doorgaans in drie fases:

  • Fase 1: De pijn is continu aanwezig en verergert bij beweging. Duur fase: 2-9 maanden.
  • Fase 2: De pijn vermindert in rust maar blijft in de nacht en bij maximale beweging aanwezig. Duur fase: 4-12 maanden.
  • Fase 3: De pijn staat minder op de voorgrond en de bewegingsbeperking neemt mogelijk af. De frozen shoulder lijkt zich op te lossen. Duur fase: in de meeste gevallen kan het maanden duren tot zelfs wel jaren.

Behandeling verstijfde schouder

Stijve schouder behandelen

Vanzelfsprekend is de behandeling afhankelijk van de fase waarin de stijve schouder zich bevindt. Samen stellen we een geschikt behandelplan op. Bij ICONE adviseren we je graag over de behandeling die het beste bij jou en je situatie past. Mogelijkheden van de behandelmethoden:

In de meeste gevallen gaat een frozen shoulder vanzelf weer over. Als de pijn acceptabel is en de beperkte beweeglijkheid je niet te veel belemmert in dagelijkse activiteiten, is geduld vaak voldoende.

Een Kenacort injectie dient als een krachtige ontstekingsremmer en wordt met behulp van een echografie op de precieze plek gezet. Het heeft effect op de pijn, niet op de elasticiteit van het kapsel. De injectie werkt ongeveer binnen 3 dagen. Na 3 weken is goed te beoordelen of de injectie geholpen heeft of dat er een extra injectie nodig is.

Een fysiotherapeut kan ervoor zorgen om de beweging en functie onder begeleiding terug te krijgen, bijvoorbeeld door middel van oefeningen. Binnen ICONE hebben we geen fysiotherapeuten, onze medisch specialist kan een verwijzing voorschrijven. Fysiotherapie kan ook in combinatie met de Kenacort injectie worden ingezet.

Wanneer je geen pijn meer hebt aan de schouder maar de bewegingsbeperking blijft, kan bij een kijkoperatie het kapsel gericht losgemaakt worden zodat meer beweging in de schouder mogelijk is. Als aanvulling op de operatie wordt fysiotherapie ingezet.

Klik hier voor meer informatie over de kijkoperatie.

Frozen shoulder

Direct contact opnemen

Meer weten over een verstijfde schouder? ICONE is een zelfstandig behandelcentrum voor orthopedie en sportletsels. We bieden snelle behandelingen door een medisch kwalitatief hoogopgeleid team.

(040) 295 20 90

Neem telefonisch contact met ons op

info@icone.nl

Mailen mag natuurlijk ook

ICONE is goed bereikbaar in alle opzichten, en ik wordt vriendelijk te woord gestaan. In deze tijd waarin de zorg onder druk staat, wordt ik toch snel en vakkundig geholpen.
Persoonlijke benadering, goede communicatie, korte lijnen, kundige medewerkers, binnen enkele weken een operatie uitgevoerd.
Ik ben snel geholpen met een goed resultaat tot nu toe. Dr. Klos is echt een top orthopeet. Handeld snel en vakkundig!
Zorgvuldige en persoonlijke benadering, zeer kundige arts, legt goed uit wat er aan de hand is en hoe hij het euvel kan behandelen, geeft rustig antwoord op alle vragen.
Ben snel geholpen Iedereen was vriendelijk en professioneel. Operatie heeft direct geholpen en revalidatie gaat boven verwachting. Aanrader!
© 2023
Created by LR Internet